Ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır. Dolayısıyla satıcı, sözleşmeye konu malı satış sözleşmesine uygun olarak teslim etmekle yükümlüdür.
Tüketicinin ayıplı mal kapsamında;
olmak üzere dört seçimlik hakkı bulunmaktadır.
Tüketicinin ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi haklarından birinin seçilmesi durumunda bu talebin satıcıya, üreticiye veya ithalatçıya yöneltilmesinden itibaren azami otuz iş günü, konut ve tatil amaçlı taşınmazlarda ise altmış iş günü içinde yerine getirilmesi zorunludur.
Ancak, Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliğine ekli “Satış Sonrası Hizmet Verilmesi Zorunlu Olan Tüketici Ürünleri Listesi”nde yer alan mallara ilişkin ücretsiz onarım talebi, bu listede belirlenen azami tamir süresi içinde yerine getirilir. Aksi hâlde tüketici diğer seçimlik haklarını kullanmakta serbesttir.
Tüketicinin sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim hakkını seçtiği durumlarda ise ödemiş olduğu bedelin tümü veya bedelden yapılan indirim tutarı derhâl tüketiciye iade edilir.
Ayıplı hizmet, sözleşmede belirlenen süre içinde başlamaması veya kararlaştırılmış olan ve objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan hizmettir. Sağlayıcı, hizmeti sözleşmeye uygun olarak ifa etmekle yükümlüdür.
Hizmet sağlayıcısı tarafından bildirilen, internet portalında veya reklam ve ilanlarında yer alan özellikleri taşımayan ya da yararlanma amacı bakımından değerini veya ondan makul olarak beklediğimiz faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren hizmetler de ayıplı hizmet sayılmaktadır.
Hizmetin ayıplı ifa edildiği durumlarda tüketici,
haklarından birini sağlayıcıya karşı kullanmakta serbesttir.
Ayıplı mal tüketiciye teslimi anında taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır. Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda, internet portalında ya da reklam ve ilanlarında yer alan özelliklerinden bir veya birden fazlasını taşımayan, satıcı tarafından bildirilen veya teknik düzenlemesinde tespit edilen niteliğe aykırı olan; muadili olan malların kullanım amacını karşılamayan, tüketicinin makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddeyi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar da ayıplı olarak kabul edilir.
Bu hususta; ayıptan satıcının sorumluluğunun gerçekleşebilmesi için birtakım maddi koşulların yerine gelmesi gereklidir.
Bir malın ayıplı olması durumunda tüketici, kanunda sayılan 4 seçimlik haktan birini kullanabilir. Haklardan birini seçecek olan tüketicidir. Sorumlu olanlar, tüketici hangi hakkını seçmişse onu yerine getirmekle yükümlüdür. Bu haklar seçimlik hakları olduğundan, tüketici bir defa tercihini yapıp seçimlik haklardan birini kullandığında diğer seçimlik haklar tükenmektedir.
Sözleşmede belirlenen süre içerisinde başlamayan ya da taraflarca kararlaştırılmış olan ve objektif olarak bulunması gereken özellikleri taşımadığından sözleşmeye aykırı olan hizmettir. Hizmet sağlayıcısı tarafından bildirilen, internet portalında veya reklam ve ilanlarında yer alan özellikleri taşımayan ya da yararlanma amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi veri gül hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren hizmetler ayıplı hizmetlerdir.
Ayıplı hizmet Nedeniyle tüketicinin sözleşmeden dönme, ayıp oranında bedelden indirim, hizmetin yeniden görülmesi ve hizmet sonucu ortaya çıkan eserin ücretsiz onarım hakları mevcuttur. Ayrıca bu seçimlik haklar yanında tazminatla talep edilebilmektedir. Bu nedenle tüketici seçimlik haklarından biriyle beraber tazminat isteminde de bulunabilmektedir.
Ayıplı hizmetten imalatçı, üretici yahut sağlayıcı sorun mu olup ayıplı hizmetin neden olduğu zararı tazminle yükümlüdür. Imalatçı ayıplı ürünün kendisine gelen zarardan sorumlu değildir. Ortaya çıkan zarardan birden fazla kimse sorumluysa bu halde müteselsil sorumluluk söz konusu olup ancak ayıptan tüketicinin sorumlu olması üçüncü kişinin hatasından kaynaklanması hâlinde tüm hal ve şartlar göz önüne alınarak imalatçı sorumluluğunun azaltılması ya da tamamen kaldırılması mümkün olabilmektedir.
Kanunlarda veya taraflar arasındaki sözleşmede daha uzun bir süre belirlenmediği takdirde, ayıplı hizmetten sorumluluğun ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile hizmetin ifası tarihinden itibaren 2 yıllık zaman aşımına tabi olduğu belirtilmektedir.Ayıp, ağır kusur ya da hile ile gizlenmiş ise zaman aşımı hükümleri uygulanmaz.
Zamanaşımı süresinin tarafların anlaşması suretiyle kısaltılması mümkün değildir. Zira bu kurallar tüketici lehine nispi emredici niteliktedir. Sözleşmede bu yönde var olan bir kural, kesin hükümsüz olacak ve yerine yasal zamanaşımı süresi uygulama alanı bulacaktır. Ancak hükümde yer alan “kanunlarda veya taraflar arasındaki sözleşmede daha uzun bir süre belirlenmediği takdirde” ifadesinden de açıkça anlaşılabileceği üzere sürenin sözleşmeyle uzatılmasına bir engel bulunmamaktadır.