RUHSATSIZ SİLAH TAŞIMANIN CEZASI

 

 

1. Silah Kavramının Hukuki Tanımı Nedir?

 

Hukuken silah terimi, Türk Ceza Kanunu’nun yanında 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun ve Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik gibi düzenlemelerde yer almakla birlikte silah kavramı, en geniş anlamda Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenmektedir. Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenen silah kavramına bakıldığında herhangi bir tanımlama yapılmamakla beraber silah türleri belirlenerek silah teriminden hangi aletlerin ve araçların anlaşılması gerektiği şekillendirilmiştir. Türk Ceza Kanunu’nda sayılan silah türleri şu şekildedir:

Ateşli silahlar,

Patlayıcı maddeler,

Saldırı ve savunmada kullanılmak üzere yapılmış her türlü kesici, delici veya bereleyici alet,

Saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler,

Yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik maddeler Türk Ceza Kanunu'nda silah olarak sayılmaktadır.

 

2. Ruhsatsız Silah Bulundurmanın Suçu ve Cezası

 

Ruhsatsız silah bulundurma suçu, 6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Kanunda düzenlenmektedir. Kanunda ruhsatsız silah bulundurma suçu bakımından ikili bir ayrıma gidilmiştir. Bu kanuna göre ateşli silahları ruhsatsız bulundurma suçu ve ateşli olmayan bıçak ve benzeri silahları ruhsatsız bulundurma suçu ayrı ayrı düzenlenmiştir. 6136 sayılı kanunun hükümlerine aykırı olarak ruhsatsız ateşli silah bulunduranlar hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis ve otuz günden yüz güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.

Ruhsatsız silah bulundurma suçu, bulundurma ruhsatı olmayan silah ya da silahların bireysel ihtiyaç için evde ya da iş yerinde bulundurulmasıyla oluşur. Silah bulundurma ruhsatı, ev veya işyerinde olmak üzere iki şekilde düzenlenebilmektedir. Bulundurma ruhsatı mevcut silahların atış poligonu da dahil, zorunlu hallerde bir yerden başka bir yere nakli, mahallin en büyük mülki amirinin vereceği Silah Nakil Belgesi ile mümkündür.

Ruhsatsız silah taşıma suçu, taşıma ruhsatı olmadığı halde bir kimsenin silah taşımasıyla oluşmaktadır. Ruhsatı olan bir silahın ruhsat süresi dolduğu halde ruhsatın yenilenmediği durumlarda kişinin silahı taşıması halinde de ruhsatsız silah taşıma suçu meydana gelecektir.

Bu açıklamalar her somut olaya göre değişiklilk arz etmektedir. Bu nedenle somut olaya göre değerlendirme yapılması gerekmektedir. Ruhsatsız silah bulunduran kişilerin ceza avukatlarına danışmasında büyük fayda bulunmaktadır. Nitekim ruhsatsız silah bulunduran kişilerin alacağı cezalar somut olay bazında değişiklik göstermektedir.

 

3. Ruhsatsız Silah Taşımanın Suçu ve Cezası

 

Ruhsatsız silah taşıma suçu da yine aynı şekilde 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Kanun’da düzenlenmektedir. Ruhsatsız silah taşıma suçunun eylem unsurunun gerçekleşmesi için ya kayıt dışı bir silahın üstte taşınması ya da bulundurma ruhsatı olan silahın üstte taşınması gerekmektedir. Bu bakımdan ülkemizde silah taşıma ruhsatı sadece kanunda düzenlenen ya da yönetmelikte tespit edilmiş meslek gruplarına mensup kişilere ya da belirli hukuki statüye sahip kişilere verilmektedir. Bu nedenle bulundurma ruhsatı olan silahın meskun mahalden ya da iş yerinden çıkartılarak üstte taşınması da ruhsatsız silah taşıma suçuna vücut veren eylemin gerçekleştirilmesini sağlayacaktır. 6136 sayılı kanuna aykırı olarak ateşli silah taşıyanlar hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis ve otuz günden yüz güne kadar adli para cezasına hükmolunur.

 

4. Ruhsatsız Silah Satın Alma Suçu ve Cezası

 

Ruhsatsız silah satın alma suçu aynı şekilde 6136 sayılı Ateşli Silahlar Ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Kanun’da düzenlenmektedir. Ruhsatsız silah satın alma suçu bakımından da ateşli silahlar ile ateşli olmayan silahlar arasında ayrım gözetilmiştir. 6136 sayılı kanuna aykırı olarak ateşli silah satın alanlar hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis ve otuz günden yüz güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.

 

5. Ruhsatsız Mermi Bulundurma ve Taşıma Suçunun Cezası

 

Ruhsatsız silah bulundurma veya ruhsatsız silah taşıma suçu değil aynı şekilde ateşli silahlara ait mermileri satın almak, bulundurmak veya taşımak da suç teşkil etmektedir. Buna göre ateşli silahlara ait ruhsatsız mermileri taşıyan, bulunduran ya da satın alan kişi hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis ve otuz günden yüz güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.

 

6. Yasak Bıçak ve Diğer Silah Sayılan Aletleri Bulundurma ve Taşıma Suçunun Cezası

6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun bakımından bu kanun hükümlerine aykırı olarak kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletler yani bıçak veya diğer aletleri veya benzerlerini satın alanlar, taşıyanlar veya bulunduranlar hakkında altı aydan bir yıla kadar hapis ve yirmi beş günden az olmamak üzere adlî para cezasına hükmolunur.

 

7. Bıçak Taşımak Suç Mu?

 

Kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerin taşınması 6136 sayılı kanunun 15. Maddesine göre suçtur. Ancak belirtmek gerekir ki sustalı olmayan, el ile açılıp kapatılabilen ya da susta kısmı bozuk olan çakının taşınması 6136 sayılı kanuna göre suç değildir.

 

8. Kurusıkı Tabanca Taşımak Suç Mu?

 

Kurusıkı tabancalar 6136 sayılı kanuna tabi olmamakla beraber 5729 Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar Hakkında Kanun’a tabidir. Bu kanun kapsamında kurusıkı tabancayı elinde bulunduranlar ile yeni devir veya satın alan şahıslar bulundukları yer mülkî amirliğinden havaleli bir dilekçe ve ekinde yer alan adli sicil belgesi ile kolluk birimine müracaat eder. Müracaat edilen kolluk birimince her ses ve gaz fişeği atabilen silâh için Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silâh Bildirim Belgesi düzenlenir. Ses ve gaz fişeği atabilen silâhlar; fişekleri boşaltılarak, her an kullanıma ve ulaşım kolaylığına imkân vermeyecek şekilde ve bir kutu içerisinde nakledilebilirler. Bu silâhların belirtilen şekil ve şartların dışında nakledilmesi taşıma olarak kabul edilir ve kurusıkı tabanca taşınması yasaktır.